Ctrl + C to Copy. Want codes,pics? Just ASK.
Sara Yasmine
Resepi Kek Coklat Moist Kukus Mudah
Feb 13, 2016 • 7:44 AM •
여어, 안녕!

Hey guys, welcome back to my blog,

Now nak kasi resepi kek feveret sara sejak dari sekolah rendah lagi. Dekat Matrik or Uni pun still tercari2 mana kedai jual kek ni haha sekarang baru boleh buat sendiri.

kek ini memang marveles! Saya memang rekemen sangat2 sapa nak wat kek coklat neh...



Bahan A
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
2 biji telur (Gred A)
1 cwn gula pasir (Boleh tambah lagi sedikit jika suka manis)
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)

Bahan C
1 cwn air panas



Cara-Cara
1. Bekas 1 pukul telur dan gula biar nampak putih dasar permukaannya ( tak payah pakai mixer )
2. Masukkan minyak, susu dalam bekas tadi dan pukul bagi sebati
3. Ayak semua bahan Bahan A kedalam bekas ke dua (bekas lain).
4. Masukkan tepung2 yang diayak tadi kedalam bekas 1 sikit demi sedikit, kacau sebati lagi
Amaran: Selepas masukkan semua bahan A ke bekas 1, jangan pukul terlalu laju dan kuat

5. Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
6. Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam jika guna loyang. Kukus selama 20 minit jika guna cup kecil.
Amaran: kukus dengan api yg sederhana kecil...


Untuk Topping :
2 sudu majerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cawan serbuk koko
4 sudu besar susu pekat

- Masak secara double boiler / biarkan sebentar & Curahkan atas kek



Al-hamdulillah sedap jugak! Rasa ala-ala kukus gak..ekekeke...

Labels:





1 Comments:

Anonymous Mijah said...

Cm sedap je..

Reply To This Comment
April 2, 2016 at 11:25 PM  

Post a Comment

1.Your Comment surely will be approve.

2. I'll check it first. Don't worry. :D

3. Don't forget to come back to this Blog if you want to know the answer.




PASTFUTURE


Sugar Bunny
Hey'all. Welcome to my ill-favored blog. Im Sara for short. Usually I eat Icream and Fries for inspiration. Do follow me below ❤ Harajuku

Template Freebies Rules



Follow

Click TO Follow
Follow Sara Yasmine's Blog

Messange Here




Archive
Recent Entries




KAWAII WishLIST

have a lot cute stickers
Change Phone to Sony Ultra C5
be Cosplayer
Get Own Camera!
Sony Vaio W (mini laptop), OMG!
Visit South Korea ? OMG!
Oneday, Bigbang ill held a concert here

Background